A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

 

 Június eleji hír-cunami!   ( Minden bükki turistának célszerű végigolvasni... )

 ( Turistautak, kerékpáros turistautak és a honlap. )

Ennek a hónapnak az elejére egy egész hírcsokor jött össze, remélem hasznos és tartalmas információkkal tudok Nektek szolgálni.

 

A tematikus turistautak

Pár hete egy hírben már írtam a tematikus jelzésekről. Mint kiderült, ez nemcsak kerékpáros jelzést takar, hanem gyalogost is.

A Magyar Természetjáró Szövetség kezdeményezésére az Északi-középhegység egyes tájain jelentek meg ezek a jelzések. Érinti a Mátrát, a Bükköt - az Upponyi-hegységet nem -, az Aggteleki-karsztot - Szlovákiában fut az ott felfestett jelzés fele -, valamint a Zemplén-hegységet. Ezek lehetnek kerékpáros és gyalogos jelzések is. A Mátrában 1, a Bükkben 2, Aggtelek környékén 1, a Zemplénben pedig 3 út készül - készült el. A Bükkben magam is tapasztaltam micsoda erőfeszítésekkel és milyen gyorsan készült el például a Kék korona jelzés egyes szakasza pár hét leforgása alatt.

Lássuk hát a részleteket :

 

A Bükk fennsík koronája - Kék korona jelzés

 

( Még nincs teljesen felfestve. Nálunk a jelölése KooT. )

Útvonal : Lillafüred – Hollóstető – Sugaró – Nagy-mező – Fekete sár – Bél-kő alja – Bélapátfalva – Szalajka-völgy – Gerenna vár alja – Olasz-kapu – Nagy-fennsík - Bánkút – Farkas-nyak - Szentlélek – Garadna – Lillafüred

Hossz : kb. 80 km

Leírás : Ez egy kerékpáros tematikus jelzés. ( Körtúra. ) Lillafüredről elindulva és felkapaszkodva a Nagy-fennsíkra, majd azon áthaladva érjük el a Nyugat-Bükköt, ahol Bélapátfalvára ereszkedik le a hegy lábához. Szilvásváradnál újból felkapaszkodunk a Nagy-fennsíkra, azon áthaladva a Farkas-nyaknál átlépünk a Kis-fennsíkra, ahol a műúton lereszkedve a Garadna-völgybe érjük el a körtúránk végét, Lillafüredet. A Bükk nagy sziklái alatt halad az utunk, ha tehetjük - természetesen gyalogosan! - keressük fel őket! ( A teljes útvonal térképe nemsokára a Tudásbázis - Turistautak - Kerékpáros almenüpont alatt! )

 

 A törökök nyomában - Kék várfok, felette kék török sarlóval.

 

( Még nincs teljesen felfestve. Nálunk a jelölése Tu. )

Útvonal : Diósgyőri vár – Bánya-Bükk –Bükkszentkereszt – Sály-Latorvár – Kács – Cserépváralja - Kaptárkövek - Cserépfalu - Ódor-vár - Várkúti th – Noszvaj – Kaptárkövek – Egri vár – Szarvaskő.


Hossz : kb. 93 km


Leírás : Ez ellenben főleg egy gyalogos tematikus jelzés. "A túra az egykori török hadi és kereskedelmi utakon és azokat keresztezve halad. Itt nemcsak az elhíresült végvárakat keresheted fel, hanem ellátogathatsz a dél-bükki borvidékre, a noszvaji barlanglakásokhoz, számtalan különleges kaptárkőhöz, illetve vallási és spirituális zarándokhelyekre is." ( Idézet : www.turistamagazin.hu ) ( A teljes útvonal térképe nemsokára a Tudásbázis - Turistautak - Gyalogos almenüpont alatt! )

 

Kerékpáros turistajelzés változások

Új szabványt fognak bevezetni - ha a forrásom hiteles - a kerékpáros turistajelzéseknél.

Szeretnél végigmenni az Országos Kék-túrán kerékpárral? Eddig nem tehetted meg? Most már itt van a lehetőség! Az új kerékpáros turistajelzéseknél kiépül a kék-kerékpár jelzés, ami megpróbálja - a lehetőségekhez mérten - követni a gyalogos OK útvonalát. Mályinka és a Farkas-nyak között már láttam az új, felfestett jelzéseket. ( A teljes útvonal térképe nemsokára a Tudásbázis - Turistautak - Kerékpáros almenüpont alatt! )

 

Az új Országos kerékpáros Kék-túra jelzése.

 

A jelzés - a hegyeinket tekintve - főleg műutakon Putnoktól Sirokig követi a gyalogos OK útvonalát. Egyes részei már felfestésre kerültek.

A piros kerékpáros jel felfestésére akkor kerül majd sor, ha meredek, stabil mountain-bike kerékpárra van szükségünk az útvonal megtételéhez.

Ha zöld kerékpáros jelzéssel fogunk találkozni, akkor egy egyszerűbb mountain-bike kerékpárral is nekifuthatunk az útnak. ( Ha nem sajnáljuk, akkor egy city-bike is elegendő. ) Ezek az utak műutakon és földutakon fog vezetni.

A legegyszerűbb helyzet a sárga-kerékpáros jelzéseknél lesz, ahol csak műúton haladunk, így egy city-bike is meg fog felelni.

Megjegyzés : Nem tudom, hogy a sárga-zöld rangsort miért cserélték fel a kerékpárosoknál...

 

A gyalogos turitajelzésekről...

Itt is komolyabb változások várhatóak, hiszen mind a Bükkben, mind az Upponyi-hegységben változni fog az Országos Kék-túra útvonala. Ez azért is fontos, mert erre csak az MTSZ adhat engedélyt.

Amit eddig észrevettem :

Az Upponyi hegységben a KH jelzés és a K+ jelzés Putnok felől Szilas-tető alja - Vadászház - Három-kő bérc - Kalica-alja - Uppony szakasza változik OK-ra. ( Upponyba egy teljesen új útszakaszon fog lemenni a hegyről. ) A régi OK kimaradt szakasza KN-re változik. A K+ a Vadászháztól fog indulni Kazincbarcika felé. A többi leágazásnál megmarad a KH jelzés.

Megjegyzés : Ez már logikusabb, mint az elágazásokkal tarkított régi KH.

 

A régi és az új helyzet térképen.

 

A Dédesi-vár környékén is változások várhatók. Az S jelzéssel - a Vár-forrásnál - fog felkapaszkodni a nyeregbe az OK, majd a régi KL jelzésen fogja a Verebce-nyergét elérni. ( A várba felvezető KL jelzés maradék része megmarad. ) A régi OK pedig K+ jelzésre fog változni. A meredek, az új KS jelzéssel párhuzamos régi KL jelzés szintén megszűnik.

 

A régi és az új helyzet térképen.

 

A Dél-bükki S jelzésre is változások várnak. Ez lesz az ún. Kő-út, ami a Bükkalján és a Heves-Borsodi-dombságon található kaptárköveket fogja összekötni. Mint látható, így a Szépasszony-völgyétől a jelzést tovább fogják festeni a Heves-Borsodi-dombság felé. ( A teljes útvonal térképe nemsokára a Tudásbázis - Turistautak - Gyalogos almenüpont alatt módosulni fog! )

Ha újabb információkhoz jutok, közlöm veletek.

 

( Az eddigi cikkek hírforrásai : Boronkai Tamás, www.turistamagazin.hu, 2015-ös Bükk térkép. )

 

A honlappal kapcsolatos hírek

Mielőtt elfelejtenénk az előző részt, megjegyezném, hogy természetesen a nemrég teljes egészében elkészült turista útvonalakat tartalmazó Tudásbázis - Turistautak nagy részét is újra kell rajzolnom. Az új statikus térképekhez már a www.turistautak.hu térképeit szeretném használni, remélem, hogy nem sértem az ODbL által biztosított jogokat. ( Ha igen, kérem írjanak, és azonnal elvégzem a szükséges változtatásokat! ) Így talán átláthatóbbak lesznek a térképek. Az átalakítás a változásoknak megfelelően fognak megtörténni.

Mivel már lassan az egész honlap minden menüje elérhető és tartalmaz információkat, a hétvégén beindítom az eddig nagyon hiányolt Fényképeink szekciót is. Igaz, hogy nem teljesen úgy, ahogy eredetileg terveztem... A túrákhoz tartozó képes útleírásokat - eddig a Túránként menüpont lett volna - az egyes túráknál lehet majd megtalálni. Majdnem minden túrához fog egy 5-10 perces videó is tartozni, de ehhez jelenleg nincs időm elkészíteni. Legkésőbb ősszel, vagy télen fognak a túrákhoz felkerülni. Így a Fényképeink menüpont három részre fog oszlani, a Helyenként - ez egy interaktív térkép lesz, ahol egy kijelölt helyre mutatva részletesebb információkhoz juthatunk a hellyel kapcsolatban, valamint az eddig készített összes fényképünk a helyről meg fog jelenni. A Flóra, ahol az általunk a Bükk térségében fotózott növényeket láthatjuk beazonosítva. Ugyanez fog vonatkozni a Fauna menüpontra is, habár nagyon nehéz az állatokat lefotózni úgy, hogy ne vegyenek észre bennünket...

Szintén változás lesz a menüszerkezetben is. Túlságosan burjánzó már most is, nagyon nehéz követni őket. Így a Tudásbázis kivételével - ahol csak kisebb összevonások lesznek - a többi menüpont drasztikus racionalizáláson fog végigmenni. Ennek az átalakításnak a része lesz az is, hogy a Bükk és az Upponyi-hegységet egyben fogom kezelni, hozzávéve a Heves-Borsodi-dombság egy részét is, hiszen a legtöbb helyen a Bükk-vidékhez sorolják ezt a tájegységet is, teljesen Sirokig. ( Siroktól már a Mátra van. ) Mivel ezen a részen is lesz a turistajelzésekben változás, így ezt nekem is követnem kell, mert ezek a jelzések szervesen kapcsolódnak a Bükkhöz. ( Ezzel a tájegységgel ellenben a továbbiakban sem szeretnék részletesebben foglalkozni. ) Egyébként ez a terület - a honlap szempontjából - az Upponyi-hegyhát déli része, Sirok és Eger között terül el.

És még egy apróság : Kaptam olyan visszajelzést is, hogy a Google interaktív tárképeinek a megjelenése után az azonnal eltűnik, és egy hibaüzenet jelenik meg helyette. ( Ezek a térképek főleg a Túráink menüpont alatt találhatóak meg. ) Ha találkoztok ilyen hibával, kérem írjatok! Tudni szeretném, hogy ez a hiba mennyire gyakori... ( A hibát azóta sikerült kijavítani. )

 

Egyelőre ennyit mára az új hírekből. Köszönöm a türelmeteket!