A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

Medvék a Bükkben?

 

( Fotó : Wikipédia )

 

2014-ben röppent fel a hír, hogy medvék költöztek a Bükkbe. Több hírforrás is beszél 'bükki faluról', a 'Bükkről', vagy a 'Bükki Nemzeti Park területéről'. Ellenben a valóság az - 2015 nyár elején -, hogy A HÍR NEM IGAZ.

Annyiból igaz a hír, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához - de nem a Bükki Nemzeti Parkhoz! - tartozó Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet és a - mily meglepő :) - Medves közt tűntek fel a medvék, Bárna és Istenmezeje községek határában. ( Egyébként ez a tájegység közelebb van Salgótarjánhoz, mint a Bükk legközelebbi városához, Bélapátfalvához. ) Ez a terület kb. 25-30 km-re van a Bükktől, még légvonalban is! ( A mellékelt térképen nagy kék felkiáltó jellel jelöltem a medvék tartózkodási helyét. )

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a későbbiek folyamán nem lehetnek medvék a Bükkben, de jelenleg még nincsenek...

Egy másik hír is felröppent 2015 tavaszán, hogy az Aggteleki Nemzeti Park területére egy maci érkezett, amelyiket Iwo névre kereszteltek - még Lengyelországban. Ezt nem hozták kapcsolatba a Bükkel, pedig ez a medve közelebb jutott hozzá, mint a cikk elején említettek - légvonalban 10-15 km-re járt a Bükktől. ( Megjegyzés : Mire ezt a cikket megírom, már Iwo visszatért Lengyelországba. ) Déli irányba haladva Rudabánya északi részéig jutott el, majd északkeletnek fordulva elhagyta az országot. Felröppent ezzel a medvével kapcsolatban, hogy Izsófalva környékén is látták, de később kiderült, hogy hamis a hír. Szegénynek nem túl sok esélye volt eljutni a Bükkig, hiszen Mucsony magasságában el kellett volna hagynia az erdős részt, átvágni egy nagy szántáson, átkelni a Sajón, majd Kazincbarcika városán, hogy a Bükkhöz érjen...

Utóirat : Átfésültem alaposan az interneten fellelhető hírforrásokat a medvékkel kapcsolatban - átnézve a Bükki Nemzeti Park honlapját is -, de egyéb települések neve nem merült fel, hogy a közelében medvék lennének.