A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

Közlekedés gyalogosan

Sokan azt hiszik, hogy viccelek. Pedig nem... Bizony a Nemzeti Park területén vannak bizonyos korlátozások, amiket figyelembe kell venni. A szigorúan védett területek egy része teljesen lezárt – pl.  Őserdő -, időszakonként teljesen lezárásra kerülnek – dédesi Kis-Vár környéke –, csak a turistautakon járhatóak be – Nagy-Fennsík egyes részei –, vagy csak engedéllyel járhatóak – Ablakos-kő völgye, Leány völgy. Itt van a térkép, hogy mely területeken vannak korlátozások. (Nagyobb képért kattints a kis képre !)

Jelmagyarázat :

  1 : A dédesi vár és környéke

  2 : A Csondró völgy és a Látó-kövek

  3 : Az Ablakos-kő-völgy

  4 : A Leány-völgy

  5 : A Szalajka-völgy

  6 : A Garadna-oldal és a Három-kúti-völgy

  7 : A Sebesvíz-völgy

  8 : Jávorkút és környéke

  9 : A lillafüredi Szent István barlang felszíne

10 : A Szinva-oldal

11 : A Balla-vögy és a Csúnya-völgy, valamint az általuk közrefogott terület

12 : A Hór-völgy

13 : A "Kövek" vonulata

14 : Az Imó-kő

15 : Az "Őserdő"

16 : A Bél-kő délnyugati orma

17 : A szarvaskői Vár-hegy és környéke

18 : A cserépváraljai Kő-völgy

19 : A felsőtárkányi Vár-hegy

20 : A Nagy-mező

valamint a Kaptárkövek.

Védett területek a Bükkben

Most pedig végezetül álljon itt egy-két szabály ( Idézetek a Bükki Nemzeti Park honlapjáról)

"Felhívjuk a látogatók figyelmét arra, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fokozottan védett természetvédelmi értékek megóvása érdekében a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 40.§. alapján érvényben levő jogszabályok betartását kiemelten ellenőrzi az alábbi helyszíneken:

  • Pes-kő fokozottan védett területen . a K-jelzésű turistaút Pes-kő szikla fölött vezető szakaszáról letérni, ott megállni, huzamosabb ideig tartózkodni tilos;
  • Három-kő fokozottan védett területen: a Három-kőre fölvezető jelzett turistaútról letérni, a Három-kő sziklagyepén tartózkodni tilos!
  • Tar-kő fokozottan védett területen: a Tar-kő kilátópontja a Keskeny-rét (Háromkő) valamint az Őserdő irányából jelzett turistaúton megközelíthető. A jelzett turistaútról letérni tilos! Az Őserdő felől érkezők a sziklaperemhez vezető kitaposott, „rövidítő” nyomot nem használhatják azt a helyszínen szalagozással lezárjuk. A Tar-kőre fölérve a kijelölt területen belül szíveskedjenek tartózkodni.
  • Dédesi Kisvár-szikla fokozottan védett területen: a szikla mellett elhaladó S és KL jelzésekről letérni, a sziklára felmenni tilos!

Tilos a védett növényfajok egyedeinek veszélyeztetése, engedély nélküli elpusztítása, károsítása, élőhelyeinek veszélyeztetése, károsítása.

Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása."

"A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 40 § (1) bekezdése szerint a fokozottan védett természeti területre csak a nemzeti park igazgatóság engedélyével szabad belépni. Kivételt a külön jogszabályok alapján erre feljogosított személyek képeznek, de ők is csak a feladatuk ellátáséhoz szükséges mértékben tartózkodhatnak fokozottan védett területen. Továbbá e tilalom nem vonatkozik a jelzett turistautakra és kerékpárutakra, valamint a közforgalmi utakra. Azokon a törvények, a szabályok és az előírások betartásával engedély nélkül lehet közlekedni, kirándulni, az utakról azonban nem szabad letérni."

Az Upponyi hegység fokozottan védett területe

1 : A lázbérci sziklaszurdok és az egész tó felülete és környéke.

Védett területe Upponyban

Szintén egy fontos idézet a Bükki Nemzeti Park honlapjáról :

"Látogathatóság: A védett természeti területek a jelzett turistautakon gyalogosan szabadon látogathatók. Egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a természetvédelmi kezelő időszakosan korlátozhatja. Kerékpárral − a közutakon kívül − csak a külön jelzéssel ellátott turistautakon szabad közlekedni. A természetvédelmi jogszabályok betartását a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai ellenőrzik, akik szükség esetén helyszíni bírság kiszabására is jogosultak. A látogatást megelőzően kérjük egyeztessen a terület természetvédelmi kezelőjével, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) illetékes munkatársával."