A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

Az Upponyi-hegység

Az Upponyi-hegység Magyarország legöregebb karszthegysége, a Bükk idősebb, összezsugorodott 'bátyja'. Ez olyannyira igaz, hogy a földtörténet szempontjából az Upponyi-hegység a Bükkháthoz tartozott, csak a tektonikai mozgások miatt kialakult Bán-völgye egyértelműleg leszakította a Bükkről. Mérete kb. 20km x 40km. Mivel általában nagyon idős és kemény kőzetek fedik, ezért kevésbé alkalmas a karsztosodásra, így a területén nagyon kevés a barlang és a forrás. (A források többsége a puhább kőzetekből felépülő csokvaományi medencéből ered az Upponyi hegyháton. Túráink szempontjából három részre osztjuk.

Jelmagyarázat :

1 : Észak-upponyi-hegység

2 : Dél-upponyi-hegység

3 : Upponyi hegyhát

Upponyi-hegység

Az északi és déli részt felépítés szempontjából is egyértelműen elválasztja az Upponyi-sziklaszurdok és a Lázbérci víztároló. Legmagasabb pontja a Köves-mál-tető (454 méter), ami az északi részen található, közel a Víztárolóhoz.

Köves-mál-tető

Nem sok turistaút található a területén, viszont ezek nagyon szép helyekre visznek el bennünket. Olyannyira kevés, hogy a Hegyháton csak egy jelzés, a délin pedig három található. A többi az északi részre koncentrálódik. A túraleírásoknál ezekkel részletesen foglalkozni fogunk. Kijelölt kerékpáros turistaút és síút a hegységben nem található.

Statisztika

Klasszikus turistajelzések : 90.8 km

Zarándok turistajelzések : Nincs

Tanösvények : ? km

Rekreációs utak : Nincs

Kerékpáros turistajelzések : Nincs

Lovas turistajelzések : Nincs

Sífutó turistajelzések : Nincs