A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

A hegyekről, amivel a honlapunk foglalkozik...

A honlapunk alapvetően két hegységgel foglalkozik, a Bükkel és a kistestvérével, az Upponyi-hegységgel. Geológiailag is összetartoznak. Mindkettő egyazon talpazaton áll, csak az Upponyi-hegység erősebb lepusztulása miatt Magyarország legöregebb felszínen található kőzeteivel rendelkezik. Mindkét hegy karszthegység, csak a Bükk fiatalabb, 'puhább' kőzetekből épül fel, emiatt karsztosodásra hajlamosabb, így sokkal több barlangot és forrást találhatunk a területén.

Elhelyezkedésük :

Megyék

Mint látható, a Bükk teljes területének 2/3-a Borsod-Abaúj-Zemplénben található, csak 1/3-a nyúlik át Heves megyébe. És mégis érdekes, hogy ez az 1/3-ad az ismertebb...

Az Upponyi-hegység majdnem 100%-a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozik.

Ebból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a településeket Borsod megyében autóbusszal valamilyen borsodi városból (Borsod Volán), míg a Heves megyeieket Egerből (Mátra Volán) tudjuk a legkönnyebben elérni. Természetesen van 'átjárás'. Erre példa a Miskolc-Eger, a Miskolc - Répáshuta - Eger - csak nyáron -, az Eger-Kazincbarcika és az Eger-Ózd autóbusz vonalak.

Hegyeink

A hegyeket körülvevő települések (A városok csupa nagybetűvel írva) :

Bükk : MISKOLC, SAJÓBÁBONY, SAJÓSZENTPÉTER, KAZINCBARCIKA, Sajóivánka, Vadna, Nagybarca, Bánhorváti, Dédestapolcsány, Nagyvisnyó, Szilvásvárad, BÉLAPÁTFALVA, Mónosbél, Szarvaskő, EGER, Andornaktálya, MEZŐKÖVESD, Mezőnyárád, Bükkábrány, Vatta, EMŐD, NYÉKLÁDHÁZA és Mályi.

Röviden : Keletről a Sajó völgye, északról a Bán völgye, nyugatról az Upponyi hegység és az Eger patak völgye, délről pedig az Alföld határolja.

Upponyi hegység : Vadna, Sajóvelezd, ( PUTNOK ), Sajónémeti, ÓZD, Járdánháza, BORSODNÁDASD, Balaton, Bükkszentmárton, BÉLAPÁTFALVA, Szilvásvárad, Nagyvisnyó, Dédestapolcsány, Bánhorváti, Nagybarca.

Röviden : Északról a Sajó völgye, nyugatról a Hangony völgye és a Heves-borsodi dombság, délről a Heves-borsodi dombság, keletről pedig a Bükk határolja.