A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

Közlekedés autóval és motorral

A Bükk hegység és az Upponyi-hegység nagyon jól megközelíthető Budapestről. A hegyeket főútak veszik körbe. Mivel Ózd az északi csúcspont, a két irányt így adom meg.

M3 - 25 főút - Eger - Nyugati-Bükk - Ózd, vagy 3 főút - 25 főút - Eger - Nyugati-Bükk - Ózd.

M3 - Mezőkövesd - Déli-Bükk - M30 - Miskolc - 26 főút - Keleti-Bükk - Kazincbarcika - 25 főút - Ózd, vagy 3 főút - Mezőkövesd - Déli-Bükk - Miskolc - 26 főút - Keleti-Bükk - Kazincbarcika - 25 főút - Ózd. Megjegyzendő, hogy az autópályákon kívül a 25 főút füzesabony-Eger között, valamint a 26-os főút Miskolc-Sajószentpéter között négy sávos.

A térképre került az elég jó állapotú, de kanyargós 2506-os út is - Szarvaskő-Vadna -, mert ez az az út, amelyik szétválasztja egymástól az Upponyi hegységet és a Bükköt.

Főutak

Általában elmondható, hogy az Upponyi-hegységet körbevevő műutak mindegyike járható autóval és motorral, ellenben célszerű figyelembe venni, hogy a Dédestapolcsány-Uppony közötti műút le van zárva ! (Lázbéci Tájvédelmi Körzet) Szintén az itt található műutak többsége eléggé rossz minőségű, így odafigyelést igényel. Ezalól kivétel a Vadna-Nagybarca-Bánhorváti-Dédestapolcsány-Nagyvisnyó-Szilvásvárad közötti út. Az Észak-Uppony-i települések főleg Putnok és Ózd felől, a Dél-Uppony-iak pedig Kazincbarcika felől közelíthetőek meg a legkönnyebben.

A Bükköt körülvevő úthálózat állapota általában jó. Egy-két kisebb település útja lehet nagyon rossz.

A Bükk egy speciális terület az országban, hiszen itt terül el Magyarország első hegyvidéki nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park. Emiatt nagyon korlátozva van az autós közlekedés, nagyon sok út le van zárva sorompóval. A Bükk-be autóval tulajdonképpen csak öt úton lehet bejutni, átszelni pedig csak kettőn !

Járható az Eger – Répáshuta – Lillafüred – Miskolc út (Ebből ágazik ki a bükkszentkereszti út is, ahonnan egy erdei úton átjuthatunk Bükkszentlászlóra is.) és a Lillafüred – Kis-Fennsík - Mályinka út. (Ebből ágazik ki Bánkútra, Bükkszentlélekre, Jávorkútra, a Sebesvízhez és Ómassára az út.) Fizetős, de autóval megközelíthető Szilvásváradról a Nagy-Fennsík-i Olasz kapu is. Ez lenne a másik megközelítési módja Bánkútnak, de a Nagy-Fennsíkon átmenni NEM LEHET ÉS TILOS !!!

Itt egy térkép a járható utakról (Nagyobb képért kattints a kis képre !)

Jelmagyarázat :

Piros szöveg : Települések     Kék szöveg : Terület elnevezése

Zöld vonal : Szabadon járható utak     Kék vonal : Fizetős utak

Járható utak

A HEGYSÉGBEN ELHELYEZKEDŐ UTAKRÓL ÁLTALÁBAN :

Először is a motorosok kedvéért megjegyezném, ahogy a Mátrában a 24-es főút, így a Bükkben az Eger-Répáshuta-Miskolc út is ÉLETVESZÉLYES ! Évente sok motoros veszti itt el az életét, mivel ezek az utak NEM SZÁGULDÁSRA valók és bizony a szemből jövő jármű nagyot üt...

 A Lillafüred – Ómassa út pár éve történt útleszakadások miatt szintén óvatosan járható.

A Bükkszentkereszt-Bükkszentlászló út is veszélyessé tud válni a téli időszak folyamán, így javasolt télen a kerülő úton menni, amerre a busz is jár. (Lillafüred felé.)

A mályinkai út egy része nagyon rossz állapotú, valamint a Bükk speciális klímája miatt novembertől-áprilisig nem is javasolt a használata, ha egy mód van rá, a téli időszakban kerüljük ! Nagyobb része nagyon rossz állapotban van. Itt egy térkép a minőségéről. (Nagyobb képért kattins a kis képre !)

Jelmagyarázat :

Piros : Rossz. A "Rossz" sajnos enyhe kifejezés...     Sárga : Járható, közepes minőségű.     Zöld : jó.

Mályinkai út

Rengeteg a hajtű-kanyar, amik előszeretettel teljesen eljegesednek. A közlekedés miatt az is megjegyzendő, hogy a bánkúti elágazás-Mályinka út csak egy sávos és még ennél az egy sávnál is vannak útleszakadások ! A kanyarok nagy többsége kavics felhordásos, csúszós ! Ha lehet, használjuk a másik utat, a Miskolc-Lillafüred - Kis-Fennsík - Bánkút utat, igaz ezt is csak hólánccal ! (A síbuszok is itt járnak fel Miskolcról.)

Kemesnye-nyereg

Az út állapota a Kemesnye-nyeregben

 

AMI MÉG FONTOS...

Az utak egy része télen csak hólánccal járható ! Utazás előtt célszerű tájékozódni...

A nevezetességek a Bükk lábánál megközelíthetőek autóval és motorral. (Pl. bélapátfalvai apátság), ellenben tovább menni már nem lehet !

Egy-két helységben fizetős parkolási rendszer üzemel, nem is kis anyagi ráfordítást igényel a hosszabb tartózkodás ezeken a helyeken. Ilyen majdnem egész Miskolc területe - főleg Lillafüred és Miskolc-Tapolca -, Szilvásvárad és Eger.

A Bükki Nemzeti Park területén cross-motorral és quaddal közlekedni TILOS !