A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

Közlekedés autóbusszal

Minden település elérhető autóbusszal. A buszok közlekedésére jellemző a szélsőségesség, hiszen itt található Magyarország egyik legforgalmasabb vonala (Miskolc-Sajószentpéter-Kazincbarcika), ellenben vannak olyan falvak is, ahova naponta csak két busz jár ki és vissza, sőt előfordul olyan eset is, ahova a hétvégén nem is jár busz. Központi buszpályaudvarok a Bükk területén Miskolc, Eger, Ózd, Kazincbarcika és Mezőkövesd. Fontos megjegyezni, hogy a keleti Bükkben terül el Miskolc, ahol sok település – mivel Miskolchoz tartoznak – az MVK helyi járatai közlekednek.

Ha beljebb akarunk autóbusszal merészkedni a Bükkbe, akkor a kiindulási pontunk csak Miskolc lehet. A Bükk majdnem negyedét uraló település látja el a keleti Bükk és a Bükk belseje autóbusz forgalmát. A Bükkben lévő három település is csak innen érhető el, mivel a Bükköt átszelő Miskolc-Répáshuta-Eger autóbusz járat csak tavasztól őszig közlekedik. (2015) A Borsod Volán üzemelteti a Miskolc-Répáshuta és Miskolc-Bükkszentkereszt közötti vonalakat. Mivel Bükkszentlászló Miskolchoz tartozik – ahogy Lillafüred, Miskolc-Tapolca, Alsó- és Felsőhámor, Garadna, Ómassa, Pereces, Lyukóbánya –, így ide az MVK helyi járatai közlekednek. A Tiszai Pályaudvarról (vasútállomás) és a Búza térről (autóbusz pályaudvar) mindegyik célpont könnyedén elérhető. ( Mivel Miskolc nagy, természetesen átszállással. ) Célszerű az 1-es autóbuszjárattal (Tiszai Pu - Búza-tér - Újgyőri főtér - Felső-Majláth - Majális Park) – vagy 1V-s villamossal (Tiszai Pu - Ady híd-InterSpar (Búza tér) - Újgyőri főtér - Felső-Majláth) – utazni.

A Búza térről érhető el Miskolc-Tapolca. (2-es járat)

Az Újgyőri főtérről Bükkszentlászló (68-as járat), Pereces (6-os járat) és Lyukóbánya (16-os járat).

Felső-Majláth-ról pedig Alsó-, Felsőhámor és Lillafüred (5-ös járat), Garadna és Ómassa (15-ös járat), valamint a Vadaspark (ZOO járat). Telente innen jár fel Bánkútra a Síbusz is.

Ha a villamosról (1V) – vagy autóbuszról (1) - leszállunk a Dorottya utcai megállóban, akkor kisvonattal is elérhetjük Lillafüredet és Garadnát. De erről majd a 'Kisvasúttal...' menüpont alatt olvashattok.

Érdemes felkeresni az MVK Zrt. honlapját, ahol a miskolci busz- és villamos menetrendről aktuális információkat szerezhetünk.

A Búza térről indul a legtöbb busz, amivel az összes kelet-bükki település elérhető.

Miskolc

Az északi-Bükk településeit Kazincbarcikáról, Egerből és Ózdról érhetjük el a legkönnyebben, a nyugatit Egerből (Mátra Volán), a délit pedig Miskolcról, Egerből és Mezőkövesdről.

Mivel az Upponyi-hegység teljes területe Borsod megyéhez tartozik, az összes járatot a Borsod Volán közlekedteti. Az északi területeket Ózdról, a délieket pedig Kazincbarcikáról a legkönnyebb elérni.

Egyes városok helyi tömegközlekedéssel is rendelkeznek, ezeket is célszerű beletervezni az utazásainkba. Miskolcról már volt szó, de ide tartozik Eger - a Mátra Volán üzemelteti -, Kazincbarcika, Mezőkövesd és Ózd - a Borsod Volán üzemelteti őket.

Autóbusz pályaudvarok

TURISTABUSZ-VEZETŐKNEK (Hátha olvassák...)

A mályinkai út NEM ALKALMAS emeletes buszok közlekedésére. (Sajnos mivel enyhén táblahiányos ez az út, nincs kirakva a busszal behajtani tilos tábla, sőt a sebesség korlátozó táblák is hiányoznak. Pedig kellenének...) Találkoztam már ezen az úton emeletes busszal, szerintem azóta is izzad és rémálmai vannak a sofőrnek...