A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

A Bükk hegység

A Bükk Magyarországon a 'leg'-ek hegysége. A legmagasabb átlagmagasságú hegység,- több, mint 30, 900 méter feletti csúccsal. Magyarország 100 legmagasabb csúcsából 59 a Bükkben található ! (Wikipédia) A legtöbb - eddig ismert - barlang itt található, több, mint 1000. A legtöbb forrással is ez a hegység rendelkezik. Éves átlagos légszennyezettsége a Bükk-Fennsíknak 1-2%. A legnagyobb összefüggő erdőségek is itt találhatóak. ( Nem véletlenül hívják Magyarország 'tüdejének'. - Wikipédia ) És még sorolhatnám...

Legmagasabb csúcsa a 960.8 méter magas Kettős-Bérc déli csúcsa - átnevezés alatt van Szilvás-kőre. A második legmagasabb csúcsa a Kettős-bérc északi csúcsa 958.2 méter - hibásan pillanatnyilag Tányéros-töbörnek nevezik, hiszen ez a képződmény alatta található meg, a csúcstól pár száz méterre és jóval alatta -, a harmadik pedig az eddig ismert legmagasabb csúcs, Istállós-kő-erőse 958.1 méterrel. ( Hibásan Istállós-kőként ismert. Istállós-kő az Istállós-kői barlang felett található, nem magassági pont. ) Érdekesség, hogy most igazolták (2014) a legmagasabb csúcsot, hiszen már az 1960-as években a katonai térképeken is ezek az adatok szerepeltek. (Igaz, 2 dm-t tévedtek...)

A Bükk csúcsai

A Bükk pár ezer év múlva Magyarország legmagasabb hegysége lesz, hiszen évente kb. 2.5 cm-t folyamatosan emelkedik. :)

A Bükköt a méretei miatt részekre osztjuk, hiszen átlóban - Kazincbarcika-Eger átló - 85 km-es. ( Kb. 60km x 60km -es a hegység. ) Ráadásul egyes részei tulajdonságaiban teljesen elütnek a többi résztől.

Jelmagyarázat :

1 : Nagy-Fennsík

2 : Kis-Fennsík

3 : Északi-Bükk

4 : Keleti-Bükk - más néven a Bánya-Bükk

5 : Bükkhát

6 : Nyugati-Bükk

7 : Déli-Bükk

8 : Bükkalja

Bükk

Mivel a Bükkben több, mint 1000 km turistaút található, ezért is célszerű a honlapunk szempontjából szétosztani a hegységet. A hegység rengeteg természeti szépséget rejt magában, mivel ezek száma elképzelhetetlenül magas, így a túráink leírásánál találkozhattok ezeknek a részletes leírásával.

A Bükk hegység geológia leírásával nem untatnálak titeket, így a linkek között megtalálhatjátok Dr. Hartai Éva geológus professzor egyetemi könyveinek az elérhetőségeit.

Statisztika

Klasszikus turistajelzések : 882 km

Zarándok turistajelzések : 71.9 km

Tanösvények : 158.5 km

Rekreációs utak : 69.3 km

Kerékpáros turistajelzések : 340.5 km

Lovas turistajelzések : Nincs

Sífutó turistajelzések : 13.9 km