A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

 

Júniusi fontos hírek...

(A honlap, a 'Kazincbarcikai turistakalauz' stb.)

Tudom, hogy mostanában nem igazán írtam a honlapra. Ez nem azt jelenti, hogy 'elfelejtettem' volna - mint ahogy a Bükköt sem -, de most sok olyan téma foglalkoztat, aminek egy részének közlése nem ennek a weboldalnak a témája.

Rengeteget foglalkoztam Kazincbarcika történelmével, valamint a város természeti értékeivel. Ezek a cikkeim - természetesen - a Barcikai Históriás honlapon jelentek meg. Ha valakit mégis érdekelne 'Kazincbarcika története röviden - egy kicsit másképp', akkor ITT elérheti a cikkeket!

Ennek a honlap is szerves része lesz majd a 'Kazincbarcika természeti értékei' cikksorozatom, amiből eddig kilenc rész jelent meg. Ezek a túrák ide is fel fognak kerülni, mivel a bejárásuk 2013 és 2016 között történt meg, - így természetesen az időrendi túraleírásokhoz. Addig is ITT olvashatóak el a cikkek.

Özvény-völgy

Özvény-völgy, andezitbomba.   ( Fotó : Kismartonné M. Viktória )

Az idén három bejárás történt - eddig -, ezzel adósa vagyok a Kedves Olvasónak. Mihelyst időm engedi, bőséges fotó és videóleírás fog felkerülni a honlapra.

Más : A Garadna-völgyében Garadna és Ómassa között módosult a K+ (Kohász Kék) jelzés útvonala. Egy ideje a 'felső úton' vezet, érintve a Sebesvíz-völgy bejáratát, és az S jelzésen tér vissza Ómassára. Innentől a Farkas-nyak-völgyben már a megszokott útvonatlat követi.

A K+jelzés új nyomvonala.   (Térképalap : turistautak.hu )

Aktualitás : A Bükkháton, Tardona környékén a jelzések sajnos nagyon sok helyen - pillanatnyilag - szinte járhatatlanná váltak. Teljesen gazos - majdnem a teljes útvonalon - a K+ jelzés Tardona és a Szarmadicska között. Ez nem meglepő, ellenben az már igen, hogy a K (Bükki Kék) szinte a legrosszabb állapotban van a Harica-völgyben! Ezeket az útvonalakat LILA színnel jelöltem. Ha valaki Farkasgödör felől Varbó irányába - vagy vissza - tart, javaslom a KÉK színnel jelölt útvonalat!

A járhatatlan és a javasolt útvonal.   ( Térképalap : turistautak.hu )

Egyéb hírek : Mostanában nem lehet - elvileg június 15-ig - megközelíteni Fehér-követ, mert egy különleges madárpár fészkel és költ a sziklákon, amit természetőrök és önkéntesek is védenek, pedig a terület az utóbbi időben nagy nyomás alatt van. Ennek az az oka, hogy a lillafüredi libegő is elindult, valamint egy új tanösvényt építettek Fehérkő-lápára. (Kilátó stb.)

 

 Az új, Oxigén sétaút Fehérkő-lápán.   ( Fotó : Bükk-hegység kincsei Facebook csoport )

Mivel a legfrissebb hírek nem ide kerülnek fel, így kérem, hogy kövesse a honlapot a Facebook-on is!

Egyelőre ennyit mára az új hírekből. Köszönöm a türelmet...