A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

A kazincbarcikai Piros-túra

Egy nagyon szép bükkháti és észak-bükki turistajelzés a kazincbarcikai Piros-túra. Kazincbarcikáról, a központi autóbuszállomástól indul - a vasútállomásról a 3-as jelzésű busszal juthatunk fel ide -, és a Buzgó-kő aljánál, a bükki Kék-túra jelzésénél ér véget.

Útvonal :

Kazincbarcika - Ebecki-tető - Kazincbarcika határa ( bérci út ) - Szarmadicska - tardonai út - Tardona - Hódos András útja - Vízfő - Buzgó-kő alja. ( BK ).

Hossza : 16.1 km

Emelkedés : 811 méter

Süllyedés : 409 méter

Elágazások :

P+ : Ebecki-tető - BorsodChem Főporta

Hossza : 3.8 km

Emelkedés : 68 méter

Süllyedés : 243 méter

Megjegyzés : Gyönyörű kilátás nyílik erről az útvonalról Kazincbarcikára és a Sajó-völgyére. Sajnos - mivel réteken tekergő földutakon halad -, nagyon kevés jelzés van és már azok is lekopóban vannak. Ezért ezt a jelzést már törlésre jelölték a térképeken. Szépen lehet követni, ahol pedig megszakad - javaslom -, haladjunk tovább a bércen és ahol egy romház lesz, hegyes szögben forduljunk rá a széles erdei földútra. Ezen már lejutunk az Opel Barcikához vezető műútra... ( SOHA ne menjünk le az alacskai katlanba, mert akkor igencsak nagy szintkülönbségeket fogunk megtenni, mire a helyes utat megtaláljuk. )

PN : Lófar-nyereg - Kazincbarcika-Billatáró

Hossza : 1.5 km

Emelkedés : 9 méter

Süllyedés : 157 méter

Megjegyzés : Ha balra fordulnánk ezen a helyen - Ludnapuszta felé -, itt is találhatunk lekopott P jelzést. Régen erre vezetett, de ma már nem járható az út, így ne tegyük ! A régi P+-on - egyenesen - vezet tovább az utunk, ami azóta P jelzés lett. ( Az is van felfestve. ) A PN jobbra van !

PH : Odvas-kő alja - Odvas-kő

Hossza : 0.3 km

Emelkedés : 11 méter

Süllyedés : 8 méter

Megjegyzés : Gyönyörű kilátás a szikláról nyugat felé!

PH : Buzgó-kő alja - Buzgó-kő

Hossza : 0.2 km

Emelkedés : 6 méter

Süllyedés : 4 méter

Megjegyzés : Gyönyörű kilátás a szikláról észak felé!

 

Látnivalók :

A kazincbarcikai pihenőpark ( Csónakázó-tó és környéke ), a bérci út, Vízfő és környéke gyönyörű bükkösei. A többi a térképen jelölve.

Megjegyzések :

Mindig nagyon jó állapotban lévő felfestés.

Pár éve még a Nagy-szállás völgyön vezetett fel a jelzés a Kilenc-forrásig ( Vízfő ) - a Tardona-patak forrásai -, de a kidőlt fák helyén növő növényzet miatt szinte járhatatlanná vált. Errefelé is lehet lekopóban lévő P jelzést találni, de igen megnehezítjük a saját dolgunkat, ha erre megyünk...

 

A kazincbarcikai Piros-túra és elágazásainak a térképe

( Nagyobb képért kattints a kis képre ! )

Kazincbarcikai Piros-túra