A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

A Kohász Kék-túra

A K+(KK) turistajelzés Dédestapolcsánynál lép be az Upponyi-hegység területére az OK-val együtt. Elhaladva a Lázbérci-víztároló mellett éri el Uppony községét a Szikla-szurdokon keresztül, ahol elválik az OK-tól. Innen a Csernely-patak völgyébe fordul ( Felső-völgy ). A patak völgyét követi mindaddig, amíg a patak élesen délnek nem fordul. A jelzés egy völgyben egyenesen továbbmegy, majd leereszkedik Sátára. Sáta faluközpontjába visszavált az eredeti jelzésére, a kék sávra ( KK ) és már meg is őrzi az útja végéig, Salgótarjánig. Sátánál a jelzés átlép az Upponyi-hegyhátra. Ez az egyetlen jelzés, amelyik érinti ezt a területet. A műúton halad addig a pontig, ahol a volt vasút keresztezi a műutat, itt felkanyarodik a hegyek közé. A bércen halad, majd leereszkedik Ózdra. Innen újból felkapaszkodik a hegyekbe, érinti Somsálybányát, az Arlói-tavat, Arlót, majd Járdánháza központjában elhagyja az Upponyi-hegységet.

Hossza : 36.6 km ( Sátáig 12.4 km )

Emelkedés : 935 méter ( Sátáig 378 méter )

Süllyedés : 953 méter ( Sátáig 311 méter )

Látnivalók :

Dédestapolcsány, Lázbérci-víztároló, Szikla-szurdok, az Upponyi-hegység dombos vidéke, Uppony, a Csernely-patak völgye ( Felső-völgy ), Sáta, az Upponyi-hegyhát, Ózd és a hozzácsatolt települések, az Arlói-tó és Járdánháza.

Megjegyzések :

A Kohász Kék turistajelzésnek a hegységben nincsenek leágazásai.

A Csernely-patak völgye ( Felső-völgy ) nagy esőzések esetén igen nehezen járható !

A Kohász Kék Salgótarján előtt tényleg érinti azokat a településeket és hegyeket, ahol eddig barnamedvét észleltek. :) ( Istenmezeje, Bárna ) Ellenben ezek a települések NEM az Upponyi-hegységben találhatóak !

 

A Kohász Kék turistajelzésének a térképe

( Nagyobb képért kattints a kis képre ! )

OK