A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

Tábla a volt Svéd-fennyvesben

 
Az erdő fohásza

"Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele, amelynek árnyékába
menekülsz a tűző nap elől, és gyümölcsöm oltja szomjúságodat.
Én vagyok a gerenda, amely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja,
én vagyok az ágy, amelyben fekszel, a deszka, amelyből csónakodat építed.
Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.
Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg a kérésemet:
- Ne bánts!"

Hannes Tuch után fordította : Fekete István

 

Kedves érdeklődő!

Ez a honlap a Bükk hegységet járó barátok közös honlapja, ahol szeretnénk veletek megosztani a több évtized alatt felhalmozódott információs anyagokat és élményeket. Természetesen arra is törekszünk, hogy magunkhoz mérten naprakész információkat is közölni tudjunk a Bükk területén történtekről. Szeretnénk titeket ellátni hasznos információkkal is, hiszen a Bükk összetettsége és a Bükki Nemzeti Park korlátozásai miatt nem minden terület látogatható, vagy autóval megközelíthető.

Egy kicsit elfogultak is vagyunk... Ezért ne vessétek a szemünkre, hogy részletesebben foglalkozunk olyan területekkel is, amelyeket más leírások nemigen tartalmaznak. Számunkra alapvető, hogy a Bükk részének tekintjük az egyébként rokonságban álló Upponyi-hegységet is. Így talán már természetes mindenki számára, hogy ezzel a 'mostoha rokonnal' is bőségesen foglalkozunk.

Szintén nagy fájdalmunk, hogy még a legtöbb Bükk térképen is igen hiányosan szerepel a Bükkhát. Mivel itt lakunk - Kazincbarcikán -, és semmivel sem tartalmaz kevesebb látnivalót, mint a Bükk többi része, kiemelten foglalkozunk vele. Azt hiszem, rengetegen fognak rácsodálkozni arra - még a városunk környékét ismerők is -, hogy milyen szépségeket is rejt a környezetünk.

Lakhelyünk miatt értelemszerű, hogy a Bükk nagy területét elég jól ismerjük, viszont még vannak fehér foltok a Déli-Bükkben és a Bükkalján, aminek a megközelítése egy-egy túra erejéig is igen nehézkes, ellenben megpróbáljuk a hiányt pótolni.

Sok helyen utalunk honlapokra a link megadása nélkül. Bőséges linkgyüjteményt készítünk - készítettünk - a számotokra a "Linkek" menüpont alatt, ahonnan az általunk hivatkozott - vagy nem hivatkozott, de fontosnak tartott - honlapokra eljuthattok.

Ha lenne köztetek, aki fontos információval rendelkezik, vagy építő jellegű észrevétele van, nyugodtan írjon !

Addig is jó böngészést - és természetesen -, kellemes túrázást kívánunk !

(A szerzők)

Figyelem!

Minden cikk, fénykép, térkép és videó a CC BY-NC-ND 4.0 licensz védelme alatt áll!

Azaz :

Szabadon felhasználható, de

- Nevezd meg a forrást! (Az eredetit is!)

- Nem adhatod el!

- Ne módosítsd!